Registratietarieven wijzigen vanaf 1 januari 2022

De registratiebelasting op de aankoop van onroerend goed in Vlaanderen wijzigt fundamenteel, met ingang van 1 januari 2022.

De registratiebelasting op de aankoop van onroerend goed in Vlaanderen wijzigt fundamenteel, met ingang van 1 januari 2022.

 • Algemeen principe: Voor aankoop van onroerend goed – anders dan de aankoop van de enige gezinswoning - (bv. : aankoop van een tweede woning, niet residentiële onroerende goederen, bouwgronden,…) – stijgt het tarief van de registratierechten van 10% naar 12%.
 • Het tarief van de registratierechten voor de aankoop van de enige gezinswoning gaat van 6% naar 3% (op voorwaarde dat de koper slechts één woning mag bezitten). Indien men reeds over een woning beschikt, wordt de termijn waarbinnen de woning die men reeds bezit moet worden verkocht, anders dan in de bestaande wetgeving, gebracht van één naar twee jaar.  Datum van het verlijden van de authentieke akte is bepalend.
 • Het tarief van de registratierechten voor de aankoop van de enige gezinswoning die “ingrijpend energetisch wordt gerenoveerd of heropgebouwd” daalt van 5% naar 1% (de voorwaarden blijven in principe dezelfde hoewel de kopers gedurende 6 jaar i.p.v. 5 jaar moeten gedomicilieerd blijven in het onroerend goed). Datum van het verlijden van de authentieke akte is bepalend.
 • Het regime van de meeneembaarheid van registratierechten wordt afgeschaft met toepassing van een overgangsperiode:
  • de koper heeft de keuze tot 31 december 2023 (datum verlijden notariële akte) tussen twee regimes
   • de toepassing van de nieuwe tarieven (3% of 1%) zonder meeneembaarheid; of
   • de toepassing van de oude tarieven ( 6% of 5%) met meeneembaarheid.

​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​

Kantoor Sint-Pieters-Leeuw

Kantoor Kortrijk

schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wij steunen diverse initiatieven om bij te dragen tot een betere wereld.
Lees meer over onze inzet.