Nieuwe regelgeving inzake de omgang met laattijdige particuliere betalers.

Sinds 1 september 2023 gelden nieuwe regels voor bedrijven inzake de omgang met laattijdige particuliere betalers. De nieuwe regelgeving beoogt een betere bescherming van de consument bij laattijdige of niet-betaling nu de wetgever ervan overtuigd is dat bij hoogoplopende interesten, schadebedingen en invorderingskosten de consument in een neerwaartse financiële spiraal terechtkomt. Met de komst van de Wet houdende invoeging van boek XIX “Schulden van de consument” in het Wetboek van economisch recht, tracht de wetgever de consument hiervoor enigszins te behoeden.

 

 

Wat houdt deze nieuwe regelgeving in voor de ondernemingen?

De gevolgen voor de ondernemingen zijn de keerzijde van de medaille. In het kader van deze nieuwe regelgeving kan de onderneming geen kosten meer aanrekenen bij de eerste herinneringsbrief naar zijn consument.

Daarnaast moet de onderneming verplicht 14 dagen tijd geven aan de consument om de factuur alsnog te voldoen. Indien na deze termijn de betaling nog steeds uitblijft, kan de onderneming starten met het aanrekenen van intresten en schadevergoeding, op voorwaarde dat dit reeds werd meegedeeld in de eerste herinnering.

 

 

Echter, worden de intresten en de schadevergoedingen door de nieuwe regelgeving ernstig  geplafonneerd.

Zo mag de conventioneel voorziene intrestvoet niet hoger zijn dan deze die wettelijk gezien gelden voor de betalingsachterstand bij handelstransacties (heden: 12%, doch halfjaarlijks aanpasbaar).

Wat betreft de conventionele schadevergoedingen gelden navolgende maximale bedragen:

  • Bij een schuld tot en met 150,00 EUR kan een maximale intrest van 20,00 EUR worden aangerekend;
  • Bij een schuld tussen 150,01 EUR en 500,00 EUR kan een maximale intrest van 30,00 EUR, verhoogd met 10% van de schuld op de schijf boven de 150,00 EUR,worden aangerekend;
  • Bij een schuld tussen 500,01 EUR en 2.000,00 EUR kan een maximale intrest van 65,00 EUR, verhoogd met 5% van de schuld op de schijf boven de 500,00 EUR,, worden aangerekend.

 

Wanneer deze maximale schadebedingen worden overschreden, worden deze als nietig beschouwd. Bij gebreke aan een correcte aanpassingen van de algemene voorwaarden van uw bedrijf kan ons inziens dan ook geen schadevergoeding gevorderd worden.

Daarnaast mogen er wel bijkomende kosten worden aangerekend voor een tweede herinneringsbrief, maar die bedragen maximaal 7,50 EUR.

 

Verder vermeldt de nieuwe regelgeving enkele verplichte vermeldingen, dewelke op te nemen zijn in de herinneringsbrief:

  • Het verschuldigde saldo en het bedrag van de schadevergoeding dat zal worden geëist bij niet-betaling binnen de termijn van 14 kalenderdagen;
  • De naam of benaming en ondernemingsnummer van de schuldeiser;
  • een beschrijving van het product of de dienst die de schuld omvat, alsook de datum van opeisbaarheid van de schuld;

De termijn van 14 kalenderdagen waarbinnen de schuld moet betaald worden vooraleer enige kost, intresten of vergoedingen mogen gevorderd worden.

 

Belang voor de onderneming?

Het is derhalve van belang, als onderneming zijnde, de algemene voorwaarden en contractvoorwaarden tijdig aan te passen. Indien de voorwaarden niet zijn gecorrigeerd en de consument een betaling heeft volbracht die niet conform de vigerende regelgeving is, kan de consument de terugbetaling vorderen.

Een bijkomend gevolg van het niet conformeren van uw algemene voorwaarden betreft de onmogelijkheid om een beroep te doen op een incassopartij (onder meer advocaten, gerechtsdeurwaarders,…). Deze zijn namelijk allemaal verplicht de algemene voorwaarden en contractvoorwaarden te controleren en hun tussenkomst te weigeren bij niet-naleving van de wetgeving.

 

Tot slot, kan de economische inspectiedienst overgaan tot een controle en in geval van niet-naleving eveneens beboeten. Deze boetes kunnen oplopen tot 10.000,00 EUR. Door een tijdige aanpassing van de contractuele en algemene voorwaarden, kan de onderneming dergelijke sancties voorkomen.

De regelgeving is geldig vanaf 1 september 2023 voor alle overeenkomsten die vanaf die datum worden gesloten. Voor reeds lopende overeenkomsten creëert de wetgever een overbruggingsperiode tot 1 december 2023.

In onderhavige nieuwsbrief wordt u louter geïnformeerd omtrent de belangrijkste punten van de nieuwe regelgeving. Nu het onmogelijk is om in dit beperkt kader een volledige en allesomvattende uiteenzetting te geven, raden wij u alleszins om de nodige bijstand en advies te vragen bij specialisten ter zake. Uiteraard kan NOVIUS Advocaten u hierin bijstaan en kunnen wij voorzien in de aanpassingen van de algemene voorwaarden en overeenkomsten, maar evenzeer in het verlenen van advies inzake de aanpassing van uw invorderingspraktijken ten aanzien van particulieren.

 

 

Kantoor Sint-Pieters-Leeuw

Kantoor Kortrijk

schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wij steunen diverse initiatieven om bij te dragen tot een betere wereld.
Lees meer over onze inzet.