Van diepgaande expertise tot hands-on dossieraanpak: Michaël Boudry over het Novius DNA

Pragmatisch, begripvol, toegankelijk en met vertrouwen: wie de kantoren van Novius binnenwandelt, maakt instant kennis met het authentieke karakter dat het advocatenbureau typeert. Een succesformule die ruim 35 jaar haar vruchten afwerpt, want nog steeds vinden cliënten van het eerste uur hun weg naar Novius als betrokken, juridische vertrouwenspersoon.

Advocaat en partner Michaël Boudry versterkt sinds 2007 de rangen van Novius en zet samen met zijn collega's actief in op de uitbouw van het kantoor. "Onze advocaten delen dezelfde passie en gedrevenheid, een zekere vorm van vuur in de ogen. Naast gedetailleerde kunde en kennis, is dat onze grootste troef."

 

 

 

 

Vanaf dag één op dezelfde golflengte

Na een Erasmusjaar in Barcelona, solliciteerde Michaël bij Novius. Een geslaagde zet, want een week later schoof hij aan tafel met meester Merckx en ging de samenwerking van start.

"Ik wist meteen: hier zit ik op mijn plaats. De locatie, de materie, de persoonlijke connectie, … Starten bij Novius voelde als thuiskomen. Ik begon als stagiair op allerhande dossiers en volgde intussen een manama vennootschapsrecht, waardoor ik mij steeds meer specialiseerde in topics zoals M&A. In 2013 werd ik vennoot en tot op de dag van vandaag voel ik nog steeds dezelfde klik als toen ik hier voor het eerst binnenwandelde. Tussen de vennoten heerst er een soort van uniforme verstandhouding."

"Ook als we elkaar niet spreken, reageren we in dezelfde situatie vaak op exact dezelfde manier. Doordat we op dezelfde golflengte zitten, begrijpen we elkaars keuzes goed en hebben we dezelfde visie op de groei van het kantoor",vertelt Michaël.

 

Topnotch juridisch advies voor ondernemers en bedrijven

Naast een sterke, authentieke sturing, kenmerkt Novius zich door een zeer goede kennis van het ondernemings- en vennootschapsrecht en fiscaal recht. Fiscale planning, herstructureringen en partiële splitsingen, fusies en overnames, geschillen tussen aandeelhouders, commerciële contracten,Van bij de start maakte Novius de strategische keuze om zich vooral te focussen op expertise in het fiscaal recht en vennootschapsrecht.

"Van ambitieuze ondernemers, tot gevestigde corporates: we hebben een heel solide en trouw cliënteel, vaak mensen die ons jarenlang volgen en vertrouwen. Hen staan we doortastend bij doorheen hun ondernemersparcours, van de oprichting van een vennootschap tot vraagstukken rond insolventie en reorganisatie."

Een breed kenniskapitaal, dat Novius intern stroomlijnt in diverse expertiseteams. "Een bewuste keuze", vertelt Michaël.

"Doorheen de jaren zijn we gegroeid in aantal én in competenties, steeds met de focus op specialisatie in functie van onze niches. Intussen bouwden we drie expertiseteams uit: een team ondernemingsrecht, fiscaal recht en insolventierecht, met daarnaast ook een specifiek M&A-team. Die gespecialiseerde teams vergaderen wisselend om de twee weken, waarbij we inzoomen op de actualiteit, juridische tijdschriften, elementaire rechtspraak, … In onze sector is bijblijven een must, zeker in het licht van de recente wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van vennootschappen en verenigingen."

 

 

"Novius focust zich op diepgaande kennis en knowhow. Alleen zo kunnen we een rol van betekenis spelen voor onze cliënten."

Gespecialiseerde, uitgediepte expertise vormt daarbij het speerpunt, vertelt Michaël. "Als advocatenkantoor hebben we geenszins de ambitie om elke rechtstak te beheersen.We willen juist focussen op onze kerncompetenties en de diepte ingaan, inzetten op grondige kennis. In een veeleisende context kan je maar beter goed gewapend zijn. Dat verwachten onze cliënten ook, dat we expertise aan de dag leggen. Doen we dat niet, dan zijn we morgen niet meer relevant."

Duurzame, pragmatische oplossingen als speerpunt

Kennis is dus key, maar ook de realistische, hands-on manier waarop Novius haar professioneel cliënteel ondersteunt, is een unieke troef van het kantoor. Michaël licht toe. "Ondernemers hebben nood aan toegepast advies. Onze advocaten proberen steeds een concreet antwoord te formuleren. Wij schrijven geen boeken aan adviezen, maar informeren cliënten gericht, steeds volgens zijn of haar unieke noden en context. In die zin zijn we zeer pragmatisch. Strategisch denken, goed analyseren en problemen aanpakken zodat ze uiteindelijk opgelost raken: dat is ons meer waard dan verzeild te raken in theoretische discussies."

 

"Ondernemers willen vooruit. Novius biedt concreet, toegepast advies en blijft ver weg van oppervlakkige theoretische uiteenzettingen. Die hands-on aanpak wordt zeer gewaardeerd."

Daarbij streeft Novius zoveel mogelijk naar een duurzame oplossing buiten de rechtbank. "Duurzaam in de zin dat een akkoord op lange termijn standhoudt", verduidelijkt Michaël. "De kunst is om een juridisch sluitend akkoord te vinden dat in balans is, maar voor de cliënt toch maximale winstkansen oplevert. Is dat evenwicht er niet, dan bots je vroeg of laat op problemen. Onze advocaten adviseren cliënten met veel begrip en vertrouwen naar een langetermijnoplossing op maat."

Artificiële intelligentie en de toekomst van de advocatuur

De nood aan gespecialiseerd, tailor-made juridisch advies zal de komende jaren alleen maar toenemen. Zeker nu artificiële intelligentie steeds meer deel uitmaakt van ons dagelijkse leven. Zullen advocaten binnenkort vervangen worden door AI, waarbij conclusies en adviezen als vanzelf uit de computer rollen? Michaël verdedigt het tegendeel.

"Advocaten zullen nooit verdwijnen: het zijn de hoeders van de rechtsstaat. We moeten technologische ontwikkelingen zoals AI dan ook niet zien als een bedreiging, maar als een hulpmiddel. We moeten AI integreren in onze werkwijze, net zoals elke technologische ontwikkeling. Ook de computer, internet en e-mail hebben een enorme impact gehad op hoe advocaten werken, maar zijn vandaag niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk. Artificiële intelligentie evolueert razendsnel. Vandaag werken we al met automatische vertaalprogramma’s, schrijfassistenten en andere laagdrempelige AI-hulpmiddelen. Misschien schrijven we morgen volledige adviezen of conclusies met behulp AI, why not? Ik ben benieuwd wanneer juridische software AI zal omarmen zodat het common place wordt voor advocaten. Maar ook dan, en misschien nog meer dan voorheen, heb je gespecialiseerde advocaten nodig om te weten wanneer technologie op zijn limieten botst. Denk maar aan voorbeelden in de Verenigde Staten waar met behulp van AI een argumentatie ontwikkeld werd, verwijzend naar fictieve precedenten. Een menselijk oog, in combinatie met grondige knowhow en specialisatie, blijft dus essentieel om een correcte en duurzame juridische oplossing naar voren te schuiven."

 

 

Op zoek naar een juridisch klankbord voor uw vennootschap? De ervaring inschakelen van een betrokken advocaat vennootschapsrecht, insolventierecht of fiscaliteit?

Neem contact op

Over Michaël Boudry

Michaël Boudry is advocaat aan de Balie Brussel en de Balie Kortrijk. Sinds 2007 maakt hij deel uit van Novius, in 2013 sloot hij zich aan als vennoot. Met een manama in het vennootschapsrecht en een postgraduaat ondernemerschap en innovatie, is Michaël de juridische rechterhand van talrijke ondernemers en vennootschappen. Toegankelijk, begripvol en met gedetailleerde kennis van zaken: zo gidst hij cliënten naar een gefundeerde oplossing en gemoedsrust op lange termijn.

 

Kantoor Sint-Pieters-Leeuw

Kantoor Kortrijk

schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wij steunen diverse initiatieven om bij te dragen tot een betere wereld.
Lees meer over onze inzet.