Fiscus moedigt aan om uw laadpaal toegankelijk te stellen voor het publiek

In de Kamer is een wetsontwerp hangende voor een investeringsaftrek van 200% voor (semi)publieke laadpalen. 

Concreet betreft het een investeringsaftrek van 200% voor investeringen gedaan in de periode van 1 september 2021 tot 31 december 2022 en van 150% voor investeringen gedaan in de periode van 1 september 2023 tot 31 december 2024.

Een vanzelfsprekende voorwaarde is dat de laadpaal operationeel en publiek toegankelijk is, minstens gedurende de gangbare openingstijden of sluitingstijden van de onderneming.

Verder moet de laadpaal aangemeld zijn bij de fiscale administratie en moet de laadpaal via een gestandaardiseerd protocol digitaal gekoppeld kunnen worden met een beheerssysteem (met inbegrip van die van derde partijen) tegen uiterlijk 1 januari 2023. De laadpaal zal vermeld worden op de website van het Europese observatorium voor alternatieve brandstoffen (eafo.eu).

De laadpaal moet lineair over minstens vijf boekjaren worden afgeschreven en komt niet in aanmerking voor de aftrek indien reeds beroep wordt gedaan op de investeringsaftrek voor koolstofemissievrije vrachtwagens en tankinfrastructuur voor blauwe, groene of turquoise waterstof en elektrische laadinfrastructuur.

Vermits het wetsontwerp nog niet definitief gestemd is, kunnen deze voorwaarden uiteraard nog wijzigen, of kan de investeringsaftrek er zelfs helemaal niet doorkomen.

 

 

Kantoor Sint-Pieters-Leeuw

Kantoor Kortrijk

schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wij steunen diverse initiatieven om bij te dragen tot een betere wereld.
Lees meer over onze inzet.